CONSELLO REGULADOR DA AGRICULTURA ECOLÓXICA
DEFINICIÓN Trátase dun sistema agrario que busca a obtención de alimentos de máxima calidade, ao mesmo tempo que respecta ao medioambiente. Abarca un amplo abanico de produtos que están certificados.
CARACTERÍSTICAS Son produtos cunha certificación legal e un aval de que o seu procedencia implica que se seguiron todos os procedementos ante os organismos competentes que garanten a súa orixe e como foi producido.
COMO RECOÑECELO Levan o selo do organismo de control e de certificación. No caso de Galicia o único que está autorizado pola Consellería de Medio Rural e Mar é o Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica de Galicia. O seu aval acredita que se cumpriron coas esixencias para este tipo de producións.
FABA DE LOUREZÁ
Definición A Faba de Lourenzá son xudías secas separadas da vaina, procedentes da familia das fabáceas ou leguminosas, especie Phaseolus vulgaris L., da variedade local coñecida como Faba Galaica.
Características Forma de riñón, longa, semillena; cor branca uniforme; moi grande (80-120 gramos/100 sementes); humidade entre 14-17%; escasa proporción de pel, entre o 8 e o 10%, e capacidade de absorción do auga superior ao 100%.
Como recoñecelo A indicación xeográfica protexida Faba de Lourenzá distínguese pola súa propia etiqueta, cunha faba que reproduce a súa textura carnosa e a súa cor branca. No ano 2010 comercializáronse 4.889 kilogramos, cun valor estimado de 53.800 euros. Este ano superarán os sete mil quilos.
CASTAÑA DE GALICIA
DEFINICIÓN A castaña da indicación protexida debe ser recollida dun castiñeiro autóctono galego. Son destinadas a consumo humano comercializados tanto en produtos frescos como conxelados.
CARACTERÍSTICAS Os froitos amparados teñen o pericarpo fino, de cor marrón clara e brillante. O sabor é doce e a textura firme e nunca harinosa. Entre as principais variedades de castaña galega atópanse a «branca» ou a «luguesa».
COMO RECOÑECELO As castañas protexidas comercialízanse en envases para favorecer unha correcta conservación. Levarán a contraetiqueta de garantía e poden comercializarse en bolsas de entre 0,5 quilos e 25 quilos. Tamén existen certificacións para o produto industrial.
LEITE GALEGA 100%
MEXILLÓN DE GALICIA
DEFINICIÓN O mexillón que se cultiva en Galicia é da especie «Mytilus galloprovincialis», crece desde o golfo de Vizcaia e por todo o Mediterráneo. É distinta do «Mytilus edulis», que crece ao norte dese accidente xeográfico.
CARACTERÍSTICAS Ten unha característica forma longitudinal en hacha, puntiaguda nun extremo e grosa no contrario. A cuncha está cuberta por unha capa de cor negra azulado na que se poden observar liñas que marcan o crecemento
COMO RECOÑECELO O Consello Regulador do Mexillón acaba de actualizar a etiqueta que o distingue. O mexillón cultivado en Galicia presenta habitualmente unha cor alaranxado, aínda que hai exemplares que presentan unha cor máis branca. Estas cores son máis intensos que as que presentan os doutra orixe.
VIÑO MONTERREI
DEFINICIÓN Situada ao sur-este da provincia de Ourense, moi preto da fronteira con Portugal. Os viñedos amparados están situados nos municipios de Monterrei, Oimbra, Verín, Castrelo do Val, Riós e Vilardevós.
CARACTERÍSTICAS Os chans máis comúns son de tres tipos: graníticos e arenosos, de pizarra e arcillosos. Vinculada á conca do Duero, onde desemboca o Támega, o clima é mediterráneo templado con tendencia continental.
COMO RECOÑECELO Os brancos son de cor amarela pálido ou palla, con irisaciones douradas. En nariz son potentes, con aromas frescos e a froito madura. Tintos de intensa cor morada, con tons violáceos ou cereza, sobresaíndo o seu potente aroma con notas de froitas do bosque.
“ORUJO” DE GALICIA
DEFINICIÓN O “Orujo” de Galicia é unha bebida espirituosa elaborada mediante a destilación de leas de uvas cosechadas en Galicia, boa parte delas amparadas polas Denominaciones de Orixe.
CARACTERÍSTICAS A elaboración de aguardentes está históricamente vinculada en Galicia ás explotacións vitivinícolas. Pero a evolución dos mercados e do gusto do consumidor derivou na especialización de moitas empresas.
COMO RECOÑECELO Como todo produto amparado, os aguardentes e licores incorporan un etiquetado especial con garantía de calidade e procedencia. A variedade de espirituosos abarca o clásico Augardente de Galicia, o Augardente de Herbas e os licores de café e tamén de herbas.
PAN DE CEA
DEFINICIÓN O Pan de Cea faise con harina de trigo, auga, sal e masa nai de elaboración anterior. O amasado consta de sete etapas mediante un proceso artesanal. A masa cócese en hornos de granito con leña.
CARACTERÍSTICAS Preséntase de dúas formas: peza ou poia, de 1 a 1,2 quilos; anchura de 15 a 18 centímetros e lonxitude entre 32 e 28 centímetros. Media peza ou molete, de 0,5 a 0,6 quilos; ancho de 9 a 12 centímetros e longo, de 22 a 27 centímetros.
COMO RECOÑECELO Pezas etiquetadas, alargadas e redondeadas con hendidura (fenda) transversal central na parte superior. Cortiza grosa, de espesor variable entre dourada e castiñeiro escuro, con sabor a tostado. A miga, esponjosa, fibrosa e firme, de sabor a trigo, cor pergamino. O alveolado é irregular.
PATACA DE GALICIA
PEMENTO DE HERBÓN
Definición É unha hortaliza da especie denominada Capsicum annuun, L, procedente dos ecotipos locais da variedade Padrón, que se recolle de maio a outubro en estado inmaturo precoz para o seu comercialización en fresco.
Características O pimiento presenta unha cor verde ligeramente claro, unha lonxitude de entre 3,5 e 5,5 cm e un diámetro máximo entre 1,5 e 2 cm. Non todos teñen sabor picante, senón que este aparece ocasionalmente («uns pican e outros non»).
Como recoñecelo Buscando nas bolsas de comercialización o logotipo da Denominación de Orixe Protexida, que figura na parte dianteira, e a contraetiqueta numerada que aparece na parte de atrás, como distintivo de orixe e garantía de calidade. E sempre en época de produción, de maio a outubro
PEMENTO DO COUTO
DEFINICIÓN Os pimientos pertencentes á denominación Pemento do Couto toman o seu nome do monasterio de San Martiño de Xuvia situado na parroquia de Ou Couto, en Narón. A zona de produción está na comarca de Ferrolterra.
CARACTERÍSTICAS A súa peculiaridade máis reseñable é que non pica debido á ausencia de capsicina. Precisamente por esta calidade, que os diferencia claramente dos de Padrón, son cada vez máis apreciados por consumidores e hosteleros.
COMO RECOÑECELO Este froito da especie Capsicum annuum L. se carateriza pola súa cor verde escuro, con pouco brillo e unha lonxitude de entre 4 e 8 centímetros. Na cata da súa carne é de textura fina e jugosa, de sabor doce ligeramente herbáceo, con aroma de intensidade moderada e con poucas sementes.
PESCAdeRÍAS
DEFINICIÓN Marca de calidade propia de Galicia que se outorga aos produtos da pesca artesanal que foron capturados ou desembarcados con menos de 24 horas de antelación á súa venda e que presentan uns estándares de calidade concretos.
CARACTERÍSTICAS Frescura, calidade e sostenibilidad. Son as principais que se asocian aos peixes e mariscos que foron desembarcados en rías galegas por barcos da flota artesanal e despachados en lonjas adheridas á marca.
COMO RECOÑECELO Polo seu etiqueta de calidade. O produto está dispensado por 21 edificos públicos galegos e centros de venda, 22 maioristas e 6 empresas transformadoras. Tamén hai 36 restaurantes que ofrecen os produtos de PescadeRías, varios con estrela Michelín e todos os dos paradores nacionais en Galicia.
QUEIXO ARZÚA ULLOA
VIÑO RIBEIRA SACRA
VIÑO O RIBEIRO
DEFINICIÓN Son os elaborados coas variedades amparadas cosechadas en Ribadavia, Arnoia e Castrelo, Carballeda, Leiro, Cenlle, Beade, Punxín e Cortegada, e en parte dos concellos de Boborás, San Amaro, Toén, Carballiño e Ourense.
CARACTERÍSTICAS Os brancos teñen un aspecto limpo e transparente, brillante á luz, con tonalidades de distintos amarelos e reflexos verdosos. En boca son frescos e con aromas de distintas froitas, flores, balsámicos e especiados. Os tintos presentan tons brillantes de vermello picota, con reflexos violáceos e aromas a froitas vermellas e negras, notas de violetas, regaliz e pétalos de rosas entre outros.
COMO RECOÑECELO A contraetiqueta divídese en catro cuartos nos que aparecen, de esquerda a dereita e de arriba a abaixo, os escudos de Galicia, Ribadavia, o do Consello Regulador e Ourense.
QUEIXO SAN SIMÓN DA COSTA
CARACTERÍSTICAS Ten unha forma característica, entre peonza e bala, cun pico na parte superior. A súa cortiza é dura, de cor anaranjado e o seu interior de pasta semidura, suave ao corte e cun sabor e cheiro característicos polo afumado.
COMO RECOÑECELO O Consello Regulador acaba de cambiar o logo e as etiquetas identificativas. O novo, dun deseño máis moderno, que recolle a forma e a cor do queixo e o abedul, é o que aparece na fotografía. Cada peza leva unha etiqueta cun número e o nome da quesería que o elaborou
TARTA DE SANTIAGO
QUEIXO TETILLA
VIÑO DE VALDEORRAS
GRELOS DE GALICIA
Saber máis:
http://www.lavozdegalicia.es/especiales/sabores-con-acento/index.htm
Información sacada do Xornal “La Voz De Galicia”
pois a min férveme ler “leite galega 100%” será leite galego, pero parece de fóra, polas faltas de ortografía do idioma que se lle supón de seu.
Tes razón Zeltia, non sei se che chegou o comentario que che puxen antes pero equivoqueime. Disculpame… Se queres, e se ves algún erro pódesmo comentar sen problema, porque eu non son filóloga e cantos máis me axuden o blogue terá máisa calidade. Grazas por comentar. Saúdos!
Chegoume este! 🙂 Eu tampouco s.on filóloga, e meto faltas. Pero o do leite non é falta túa, se non de quen fai a campaña
Si xa me din conta despois q pensaba que era miña. Sonche así de despistada xD A razón non cha quita ninguén 😉
Y se viramos un anuncio por aí q dixese “el leche” saía ata no telediario e as redes sociais encheríanse de bromas e os programas de entreteñemento tiñan a semana feita. Pero o noso idioma parece q non o fora, que institucións e compañías comerciales nin se molestan en escribilo ben ou darllo a alguén q llo corrixa.
Moi interesabte o teu blog
Por iso fago este blogue! Para que vexamos cousas que, non lle damos valor e aí están. E están en Galiza. Para que ollemos máis a nosa cultura e nos sintamos orgullosos de ser galegas/os. Porque como ti dis, as empresas, os/as politicas/os, etc non apostan polo galego. Por iso é importante escribir nas redes sociais co teu idioma para que se faga presenza e que se enteren que queremos galego en tódolos sitos!
E moitas grazas, cando teña máis tempo ei de mirar o teu 😉
o meu son cousiñas miñas, textos líricos, fotos, videos con imaxes que recollo por aí… o blog é un sitio onde gardalos, pero non toca temas de interese xeral coma o teu. Mais… benvida serás 😉