Que non te enganen! Aprende a identificar produtos galegos!

CONSELLO REGULADOR DA AGRICULTURA ECOLÓXICA 

Consello Regulador de Galicia

DEFINICIÓN  Trátase dun sistema agrario que busca a obtención de alimentos de máxima calidade, ao mesmo tempo que respecta ao medioambiente. Abarca un amplo abanico de produtos que están certificados.
CARACTERÍSTICAS  Son produtos cunha certificación legal e un aval de que o seu procedencia implica que se seguiron todos os procedementos ante os organismos competentes que garanten a súa orixe e como foi producido.
COMO RECOÑECELO Levan o selo do organismo de control e de certificación. No caso de Galicia o único que está autorizado pola Consellería de Medio Rural e Mar é o Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica de Galicia. O seu aval acredita que se cumpriron coas esixencias para este tipo de producións.


FABA DE LOUREZÁ

faba louDefinición A Faba de Lourenzá son xudías secas separadas da vaina, procedentes da familia das fabáceas ou leguminosas, especie Phaseolus vulgaris L., da variedade local coñecida como Faba Galaica.
Características Forma de riñón, longa, semillena; cor branca uniforme; moi grande (80-120 gramos/100 sementes); humidade entre 14-17%; escasa proporción de pel, entre o 8 e o 10%, e capacidade de absorción do auga superior ao 100%.faba-lourenza
Como recoñecelo A indicación xeográfica protexida Faba de Lourenzá distínguese pola súa propia etiqueta, cunha faba que reproduce a súa textura carnosa e a súa cor branca. No ano 2010 comercializáronse 4.889 kilogramos, cun valor                                                estimado de 53.800 euros. Este ano superarán os sete mil quilos.


CASTAÑA DE GALICIA castaña de galicia 

DEFINICIÓN A castaña da indicación protexida debe ser recollida dun castiñeiro autóctono galego. Son destinadas a consumo humano comercializados tanto en produtos frescos como conxelados.
CARACTERÍSTICAS Os froitos amparados teñen o pericarpo fino, de cor marrón clara e brillante. O sabor é doce e a textura firme e nunca harinosa. Entre as principais variedades de castaña galega atópanse a «branca» ou a «luguesa».
COMO RECOÑECELO As castañas protexidas comercialízanse en envases para favorecer unha correcta conservación. Levarán a contraetiqueta de garantía e poden comercializarse en bolsas de entre 0,5 quilos e 25 quilos. Tamén existen certificacións para o produto industrial.


LEITE GALEGA 100%

galega 100DEFINICIÓN   O selo Galega 100 % distingue aos produtos galegos de calidade superior. Garante a trazabilidade do leite desde a granxa ata aos fogares dos consumidores.
CARACTERÍSTICAS A materia prima empregada para a elaboración dos produtos con este selo procederá exclusivamente ás explotacións incritas no Rexistro de Explotacións Leiteiras de Calidade Diferenciada.
COMO RECOÑECELO  Unicamente poderán usar a marca Galega 100 % aos operadores autorizados polo Ligal. Polo momento, tan só catro marcas comerciais distinguen o seu leite con este selo: Leyma, Feiraco, Larsa e Deleite. Esta última é a que ten a maior cota de mercado de Galega 100%


MEXILLÓN DE GALICIA 

DEFINICIÓN O mexillón que se cultiva en Galicia é da especie «Mytilus mexillongalloprovincialis», crece desde o golfo de Vizcaia e por todo o Mediterráneo. É distinta do «Mytilus edulis», que crece ao norte dese accidente xeográfico.
CARACTERÍSTICAS Ten unha característica forma longitudinal en hacha, puntiaguda nun extremo e grosa no contrario. A cuncha está cuberta por unha capa de cor negra azulado na que se poden observar liñas que marcan o crecemento
COMO RECOÑECELO O Consello Regulador do Mexillón acaba de actualizar a etiqueta que o distingue. O mexillón cultivado en Galicia presenta habitualmente unha cor alaranxado, aínda que hai exemplares que presentan unha cor máis branca. Estas cores son máis intensos que as que presentan os doutra orixe.


VIÑO MONTERREI

monterreiDEFINICIÓN Situada ao sur-este da provincia de Ourense, moi preto da fronteira con Portugal. Os viñedos amparados están situados nos municipios de Monterrei, Oimbra, Verín, Castrelo do Val, Riós e Vilardevós.
CARACTERÍSTICAS Os chans máis comúns son de tres tipos: graníticos e arenosos, de pizarra e arcillosos. Vinculada á conca do Duero, onde desemboca o Támega, o clima é mediterráneo templado con tendencia continental.
COMO RECOÑECELO Os brancos son de cor amarela pálido ou palla, con irisaciones douradas. En nariz son potentes, con aromas frescos e a froito madura.                                                                Tintos de intensa cor morada, con tons violáceos ou cereza,                                                                                                           sobresaíndo o seu potente aroma con notas de froitas do bosque.


“ORUJO” DE GALICIA 

orujo de galicia_welcometogalicia (1) DEFINICIÓN O “Orujo” de Galicia é unha bebida espirituosa elaborada mediante a destilación de leas de uvas cosechadas en Galicia, boa parte delas amparadas polas Denominaciones de Orixe.
CARACTERÍSTICAS A elaboración de aguardentes está históricamente vinculada en Galicia ás explotacións vitivinícolas. Pero a evolución dos mercados e do gusto do consumidor derivou na especialización de moitas empresas.
COMO RECOÑECELO Como todo produto amparado, os aguardentes e licores incorporan un etiquetado especial con garantía de calidade e procedencia.  A variedade de espirituosos abarca o clásico Augardente de Galicia, o Augardente de Herbas e os licores de café e tamén                                               de herbas.


PAN DE CEA

pan cea

DEFINICIÓN O Pan de Cea faise con harina de trigo, auga, sal e masa nai de elaboración anterior. O amasado consta de sete etapas mediante un proceso artesanal. A masa cócese en hornos de granito con leña.
CARACTERÍSTICAS Preséntase de dúas formas: peza ou poia, de 1 a 1,2 quilos; anchura de 15 a 18 centímetros e lonxitude entre 32 e 28 centímetros. Media peza ou molete, de 0,5 a 0,6 quilos; ancho de 9 a 12 centímetros e longo, de 22 a 27 centímetros.
COMO RECOÑECELO Pezas etiquetadas, alargadas e redondeadas con hendidura (fenda) transversal central na parte superior. Cortiza grosa, de espesor variable entre dourada e castiñeiro escuro, con sabor a tostado. A  miga, esponjosa, fibrosa e firme, de sabor a trigo, cor pergamino. O alveolado é irregular.


PATACA DE GALICIA 

pataca galiciaDEFINICIÓN     A pataca galega destaca polo seu contido en materia seca e por manter as súas cualidades logo de ser cociñada. Segundo o Consello Regulador da Indicación Xeográfica Protexida Pataca de Galicia, a súa calidade é «excelente».
CARACTERÍSTICAS    O selo «Pataca de Galicia» só pódeno levar os tubérculos da especie «Solanum tuberosum L», da variedade cultivada Kennebec, e só pode provir das zonas da Limia, Terra Cha-A Mariña, Lemos e Bergantiños.
COMO RECOÑECELO    O logo da Indicación Xeográfica Protexida Pataca de Galicia é o único modo de garantir que o produto está amparado polo Consello Regulador, cos controis de calidade que iso implica. Hai varios tipos de envases, pero o selo está en todos eles.


PEMENTO DE HERBÓN

Definición   É unha hortaliza da especie denominada Capsicum annuun, L, procedente dos ecotipos locais da variedade Padrón, que se recolle de maio a outubro en estado inmaturo precoz para o seu comercialización en fresco.

pemento de herCaracterísticas    O pimiento presenta unha cor verde ligeramente claro, unha lonxitude de entre 3,5 e 5,5 cm e un diámetro máximo entre 1,5 e 2 cm. Non todos teñen sabor picante, senón que este aparece ocasionalmente («uns pican e outros non»).
Como recoñecelo   Buscando nas bolsas de comercialización o logotipo da Denominación de Orixe Protexida, que figura na parte dianteira, e a contraetiqueta numerada que aparece na parte de atrás, como distintivo de orixe e garantía de calidade. E sempre en época de produción, de maio a outubro


PEMENTO DO COUTO

DEFINICIÓN  Os pimientos pertencentes á denominación Pemento do Couto toman o seu nome do monasterio de San Martiño de Xuvia situado na parroquia de Ou Couto, en Narón. A zona de produción está na comarca de Ferrolterra.
pemento-do-coutoCARACTERÍSTICAS A súa peculiaridade máis reseñable é que non pica debido á ausencia de capsicina. Precisamente por esta calidade, que os diferencia claramente dos de Padrón, son cada vez máis apreciados por consumidores e hosteleros.
COMO RECOÑECELO Este froito da especie Capsicum annuum L. se carateriza pola súa cor verde escuro, con pouco brillo e unha lonxitude de entre 4 e 8 centímetros. Na cata da súa carne é de textura fina e jugosa, de sabor doce ligeramente herbáceo, con aroma de intensidade moderada e con poucas sementes. 


PESCAdeRÍAS

pesca-de-rias

DEFINICIÓN    Marca de calidade propia de Galicia que se outorga aos produtos da pesca artesanal que foron capturados ou desembarcados con menos de 24 horas de antelación á súa venda e que presentan uns estándares de calidade concretos.

CARACTERÍSTICAS   Frescura, calidade e sostenibilidad. Son as principais que se asocian aos peixes e mariscos que foron desembarcados en rías galegas por barcos da flota artesanal e despachados en lonjas adheridas á marca.
COMO RECOÑECELO     Polo seu etiqueta de calidade. O produto está dispensado por 21 edificos públicos galegos e centros de venda, 22 maioristas e 6 empresas transformadoras. Tamén hai 36 restaurantes que ofrecen os produtos de PescadeRías, varios con estrela Michelín e todos os dos paradores nacionais en Galicia.


QUEIXO ARZÚA ULLOA

queixo arzuaDEFINICIÓN    De forma é lenticular ou cilíndrica, cos bordes redondeados. A cortiza é fina e elástica, de cor amarela medio a escuro, brillante, limpa e lisa. A pasta é de cor uniforme, entre branca marfil e amarelo pálido.
CARACTERÍSTICAS    Aroma lácteo, con matices de vainilla, nata e noz, de intensidade débil. Sabor elemental de leite, ligeramente salado, acidez media a baixa. Textura fina, pouco ou medianamente húmida, pouco firme e con elasticidad media. Na boca medianamente firme, fundente e soluble con gomosidad media.
COMO RECOÑECELO    Os queixos producidos baixo esta denominación levan o selo característico do Consello Regulador dá Denominación de Orixe Protexida de Arzúa-Ulloa.


VIÑO RIBEIRA SACRA

DEFINICIÓN     A denominación de orixe Ribeira Sacra é unha zona vinícola, que abarca a 19 municipios das provincias de Lugo e de Ourense, dividida en cinco subzonas, que teñen unha superficie dedicada ao viñedo 

ribeira_sacraCARACTERÍSTICAS     Cultívanse diferentes variedades de uva. As autorizadas en tinta son preferentes: Tempranillo, Sousón, Caiño Tinto, Mencía, Brancellao e Merenzao. En branca: Albariño, Godello, Treixadura, Loureira, Torrontés e Doña Branca.
COMO RECOÑECELO      Os viños que superan os controis do Consello Regulador reciben contraetiquetas de garantía, dun uso. Hai tres tipos: a dos tintos genéricos; a do Summun Tinto e a do Summun Branco. (Os Summun son os elaborados cun 85% de variedades de uvas preferentes)


VIÑO O RIBEIRO

ribeiro DEFINICIÓN     Son os elaborados coas variedades amparadas cosechadas en Ribadavia, Arnoia e Castrelo, Carballeda, Leiro, Cenlle, Beade, Punxín e Cortegada, e en parte dos concellos de Boborás, San Amaro, Toén, Carballiño e Ourense.
CARACTERÍSTICAS     Os brancos teñen un aspecto limpo e transparente, brillante á luz, con tonalidades de distintos amarelos e reflexos verdosos. En boca son frescos e con aromas de distintas froitas, flores, balsámicos e especiados. Os tintos presentan tons brillantes de vermello picota, con reflexos violáceos e aromas a froitas vermellas e negras, notas de violetas, regaliz e pétalos de rosas entre outros.
COMO RECOÑECELO    A contraetiqueta divídese en catro cuartos nos que aparecen, de esquerda a dereita e de arriba a abaixo, os escudos de Galicia, Ribadavia, o do Consello Regulador e Ourense.


QUEIXO SAN SIMÓN DA COSTA

.
DEFINICIÓN     Queixo elaborado con leite de vaca, con sabor afumado, que se produce nunha zona que abarca aos concellos lucenses de Vilalba, Muras, Xermade, Abadín, Guitiriz, Begonte, Castro de Rei, Cospeito e zzzzzzzzzzzzzzzzA Pastoriza
.

CARACTERÍSTICAS   Ten unha forma característica, entre peonza e bala, cun pico na parte superior. A súa cortiza é dura, de cor anaranjado e o seu interior de pasta semidura, suave ao corte e cun sabor e cheiro característicos polo afumado.

COMO RECOÑECELO     O Consello Regulador acaba de cambiar o logo e as etiquetas identificativas. O novo, dun deseño máis moderno, que recolle a forma e a cor do queixo e o abedul, é o que aparece na fotografía. Cada peza leva unha etiqueta cun número e o nome da quesería que o elaborou


TARTA DE SANTIAGO

tarta de santiagoDEFINICIÓN     Trátase dunha tarta redonda cuberta de azucre glaseado que inclúe un silueteado da Cruz da Orde de Santiago. A almendra debe ser de primeira calidade e representar polo menos o 33 % do peso total, e o ovo, un 25 %.
CARACTERÍSTICAS     Aos elementos básicos poderanse engadir ralladuras de limón, veu doce, brandy ou aguardiente de orujo, pero sen alterar as proporcións básicas. Unha tarta con de 750 gramos de peso debería custar entre sete e oito euros.
COMO RECOÑECELO    Existen dúas presentacións básicas, con base e a torta sen forrar. En calquera caso o sabor debe ser a almendra e a súa textura esponjosa e granulada. A cruz é o sinal de identidade propia e deben presentarse envasadas de forma e coa etiqueta da Indicación Xeográfica Protexida


QUEIXO TETILLA

tetilla-dopCARACTERÍSTICAS     Trátase dun dos queixos máis representativos da cociña galega, madurado de tenro a semicurado, cunha porcentaxe de graxa mínimo do 45 %, elaborado con leite pasteurizada de vaca, sen calostros nin produtos medicamentosos.

COMO RECOÑECELO     A súa cortiza, de cor amarela pana natural, ha de ser fina e elástica, non superando os tres milímetros de grosor. A súa pasta de cor branca-marfil ou ata amarillenta é branda, cremosa e uniforme, con poucos ollos e regularmente repartidos. Pero si algo distingue a este queixo respecto de os demais é a forma cónica á que debe o seu nome.


VIÑO DE VALDEORRAS

DEFINICIÓN A denominación de orixe Valdeorras ampara aos viños producidos na valdeorrascomarca de entrada a Galicia desde León. Os concellos con viñedo son Rubiá, A Rúa, Ou Barco, Larouco, Petín, Vilamartín, Carballeda e Ou Bolo.
CARACTERÍSTICAS A súa diversidad xeográfica provoca que se poidan distinguir cinco tipos de chans nos que hai cepas: de pizarra, afloramientos calcáreos, graníticos, arcillosos-ferrosos e aluviales. Cada un dá unhas características propias ao viño.
COMO RECOÑECELO O godello é un viño de cor amarela pálido con matices verdosos con aromas francos e intensos; e o mencía, de cor vermella picota, morado, limpo, brillante, de boa capa, con reflexas do violeta ao rubí, con aroma a froitos vermellos. Todos os viños deben lucir a etiqueta do consello regulador.


GRELOS DE GALICIA 

grelos_galiciaDEFINICIÓN Grelos de Galicia aglutina as variedades correspondentes aos ecotipos de Santiago e Lugo e as variedades comerciais rexistradas Grelos de Santiago e Globo branco de Lugo, representativas de ambos ecotipos.
CARACTERÍSTICAS Como non son consumidos en fresco, as características que deben presentar son trala cocción: cor verde intenso, sabor ligeramente ácido combinado con certo amargor, textura ligeramente fibrosa e dureza moi baixa.
COMO RECOÑECELO Polo seu etiqueta coñeceranos. A denominación Grelos de Galicia indica que o produto, que se pode atopar principalmente en supermercados e grandes superficies, conta con controis complementarios tanto nas explotacións de orixe como nas industrias que os envasan.

Saber máis: 

http://www.lavozdegalicia.es/especiales/sabores-con-acento/index.htm

Información sacada do Xornal “La Voz De Galicia”

7 comentarios en “Que non te enganen! Aprende a identificar produtos galegos!

  1. Y se viramos un anuncio por aí q dixese “el leche” saía ata no telediario e as redes sociais encheríanse de bromas e os programas de entreteñemento tiñan a semana feita. Pero o noso idioma parece q non o fora, que institucións e compañías comerciales nin se molestan en escribilo ben ou darllo a alguén q llo corrixa.
    Moi interesabte o teu blog

    • Por iso fago este blogue! Para que vexamos cousas que, non lle damos valor e aí están. E están en Galiza. Para que ollemos máis a nosa cultura e nos sintamos orgullosos de ser galegas/os. Porque como ti dis, as empresas, os/as politicas/os, etc non apostan polo galego. Por iso é importante escribir nas redes sociais co teu idioma para que se faga presenza e que se enteren que queremos galego en tódolos sitos!
      E moitas grazas, cando teña máis tempo ei de mirar o teu 😉

      • o meu son cousiñas miñas, textos líricos, fotos, videos con imaxes que recollo por aí… o blog é un sitio onde gardalos, pero non toca temas de interese xeral coma o teu. Mais… benvida serás 😉

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Google photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s